Избор на редактора:

Бременност с близнаци

/ рейтинг 3 / 1 гласа / 3 точки / 1 коментара / 535 прегледа /

Изненадана сте да научите, че ще имате близнаци, или дори тризнаци? Това се случва на 3 от всеки 100 жени.

Харесвайте, споделяйте и коментирайте публикациите, за да спомогнете за развитието на сайта! Благодарим предварително!

Каква е тенденцията?

Много жени отлагат забременяването след 30-тте си години, когато хормоналните промени в организма могат да доведат до отделянето на повече от две яйцеклетки. Това увеличава шанса от появата на двуяйчни близнаци.

Освен това доста жени прибягват до хормонална стимулация, когато прехвърлят 35, което също увеличава вероятността от близнаци. При ин-витро също доста често се раждат близнаци, тъй като се имплантират няколко ембриона.

Бременност с близнаци, също така може да има и при жена, която не се е подлагала на хормонална стимулация, на всяка възраст.

Как се появяват близнаците?

Двуяйчните близнаци са по-често срещани от еднояйчните. Това се случва, когато две яйцеклетки биват оплодени от два сперматозоида. Всеки един от близнаците има своя плацента и свой амниотичен сак. Близнаците могат да са две момичета, две момчета, или момче и момиче.

Еднояйчните близнаци се появяват, когато една оплодена яйцеклетка се раздели на два фетуса. Близнаците споделят обща плацента, но са с отделни амниотични сакове. Те ще бъдат задължително от един пол и ще си приличат много, тъй като носят един и същ генетичен код. Тризнаците може да са разнояйчни, еднояйчни или комбинирани, въпреки, че тези случаи са доста рядко.

Диагностицирането:

Ултразвукът може да определи наличието на два плода, още в най-ранна бременност. Какво е за бъдещата майка бременността с близнаци?

Ето какво можете да очаквате:

- повече странични ефекти. Ако носите в себе си близнаци, е възможно всички странични ефекти да са по-силни при вас

– гаденето, повръщането, безсънието, умората. Болката в корема, секване на дъха и напрежението върху срамната коста са доста по-силни.

- По-чести посещения при лекаря. Той ще трябва да проследи дали бременността се развива нормално и дали имате признаци на преждевременно раждане.

- Имате повече нужда от определени вещества. Ще се нуждаете от повече фолиева киселина, калций, желязо, протеини и други специфични вещества. Ако досега сте се хранили здравословно, продължавайте в същия дух, но се консултирайте с вашия лекар за допълнителен прием на витамини

- Повече качване на килограми. Наддаването с килограми в нормата ще осигури на вашите бебета добър старт, а в последствие и по-бързо възстановяване на фигурата.

- Повече внимание! Вероятно ще бъдете посъветвана да ограничине физическата си активност, като работа, пътуване и упражнения.

Възможни усложения и ситуации :

Близнаци се раждат всеки ден, но е много важно да се предпазите от възможни усложнения, като например:

- По-кратка бременност. Повечето бременности продължават от 38 до 42 седмици, но при бременност с близнаци оптималният период е от 37 до 39 седмици. Възможно е да имате разкритие заради контракциите още преди 37-а седмица. Вливането на лекарства и повече почивка могат да овладеят положението.

- Преждевременно раждане. Ако то не може да бъде спряно, вашите бебета могат да се родят по-рано

– най-често срещаният проблем при близнаците. Ще ви бъде направена инжекция със стероидно лекарство за развитие на белите дробове на бебетата. Но въпреки това, преждевременно родените бебета трябва да се борят за оцеляване. Усложненията могат да включват

– ниско тегло на раждане, проблеми с дишането и храносмилателната система, непълно развитие на някои органи, проблеми в по-късното развитие на детето.

- Високо кръвно налягане. Бременните жени с близнаци са по-често изложени на този риск.

- Нееднакво снабдяване с кръв. При еднояйчните близнаци е възможно един кръвоносен съд от плацентата да свързва и двата близнака, но да снабдява единия с повече кръв, а другият с недостатъчно, което да причини изоставяне. В този случай се предизвиква раждане, веднага щом бременността навлезе в определена седмица.

- Цезарово сечение. Повече от половината от бременните с близнаци раждат децата си чрез цезарово сечение

– секцио.

- По-обилно кървене след раждането. Рискът от кръвоизлив се повишава заради по-голямата плацента /или две/. Това може да се контролира с необходимите медикаменти.

На: 2015-07-21 13:56:13 - Етикети: Бременност ,
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Бременност с близнаци
За нас
Правила
WomansBook във Facebook
WomansBook във Google +
Womans'Book във Twitter
^ За Womans Book
BgGdb игри
BgMdb Филми
AbvObiavi.com
Uni-Web.net
YouNotepad.com
Womans'Book
Zabavni.info
BG-Info
Spodeli.bg-info
Uni-Ads.net
NetSale
Spodeli.eu
EN.Spodeli.eu
Райфайзен
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Списание за жената Womans'Book
© 2012 - 2018 Womans'Book V 1.0
>