Избор на редактора:

Годжи бери - малък плод, малко чудо

/ рейтинг 4 / 2 гласа / 8 точки / 1 коментара / 349 прегледа /

Мъничко, червеничко, странно на вид и интересно на вкус, що е то? Точно така, годжи бери, плод с екстравагантно име, за което ще говорим тук.

Харесвайте, споделяйте и коментирайте публикациите, за да спомогнете за развитието на сайта! Благодарим предварително!

На места е известно с оригиналното си име лиций, което идва от Lycium Barbarum или Lycium Chinense. Този дребен плод е много известен в Азия, изключително ценен в китайската народна медицина. Името му годжи е с китайски произход. Расте в изобилие в Хималаите и има славата на плод, който се бори с годините, точно както българското кисело мляко.

При редовна консумация годжи бери върши много неща за нашето здраве. Освен борбата с преждевременното стареене, за което споменахме по-горе, плодът подпомага борбата с целулита, проблеми с кожата, както и много заболявания с по-сериозно естество. Неслучайно плодът намира приложение в традиционната китайска медицина.

Ползите от Годжи бери

- Дава положителен тласък на имунната система;

- Забавя процесите свързани с преждевременното стареене. Реално по-млади няма да станете, но със сигурност ще изглеждате много по-добре, отколкото вашите приятели на същата възраст;

- Действа превантивно срещу злокачествени туморни образования;

- Грижи се за правилната работа на черния дроб и храносмилателния тракт;

- Има позитиви резултати при диабет, високо кръвно, астма и алергии с различен произход;

- Действа благоприятно и при проблеми свързани с безсъние, отпадналост, умора, главоболие, проблеми с ерекцията, шум в ушите и много други;

- Много добре въздейства и на целулита.

Полезни вещества в Годжи бери

Плодът е богат на витамините А, В1, В2, В6, С и Е. Води класацията по съдържание на витамин С в сравнение с другите плодове. От минералите са налице цинк, калций, фосфор, желязо, мед, калий, натрий, магнезий и селен. Съдържа общо осем аминокиселини, сред тях са и омега-3 и омега-6 - изключително рядка комбинация, обикновено е само едната. Ще споменем и фитохимикалите, от които с огромно значение са бетакаротин и заексантин. Последният играе важна роля като пигмент в ретината.

В 100 грама от плода се съдържат 10% фибри, 10% мазнини, 12% протеини, 68% въглехидрати, 360 ккал.

Как да консумираме годжи бери

На първо място както всеки друг сушен плод, директно. Имате опцията и да го накиснете за няколко минути в хладка вода. Може да се пие като чай - 2 супени лъжици плод на 500 мл вода. Може да го слагате и в овесените ядки, така и те добиват уникален вкус, особено ако добавите и супена папая. 20-30 грама дневно годжи бери са достатъчни за вашето здраве.

На: 2016-02-04 09:48:59 - Етикети: Годжи бери , здраве , полезни храни ,
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Годжи бери - малък плод, малко чудо
За нас
Правила
WomansBook във Facebook
WomansBook във Google +
Womans'Book във Twitter
^ За Womans Book
BgGdb игри
BgMdb Филми
AbvObiavi.com
Uni-Web.net
YouNotepad.com
Womans'Book
Zabavni.info
BG-Info
Spodeli.bg-info
Uni-Ads.net
NetSale
Spodeli.eu
EN.Spodeli.eu
Райфайзен
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Списание за жената Womans'Book
© 2012 - 2018 Womans'Book V 1.0
>