Избор на редактора:

Кои храни крият опасности за бременната жена?

/ рейтинг 3 / 1 гласа / 3 точки / 1 коментара / 53 прегледа /

Изглежда, че само да се обърнете и ще чуете как някой съветва бременна жена какво да яде, кое е вредно, и кое не. В случая е важно, обаче и начина на приготвяне на храната, не само нейното съдържание. Ето някои основни правила, които трябва да спазвате по време на бременност.

Харесвайте, споделяйте и коментирайте публикациите, за да спомогнете за развитието на сайта! Благодарим предварително!

Повечето бременни знаят, че трябва да сведат до минимум храни, които нямат особена хранителна стойност, като кофеина, сладките неща, чипса. Но има още важни неща, които е добре да знаете.

Салмонела:

Обикновено се среща в яйцата и месото. Това означава повече никакво облизване на лъжицата от сместа на кейка. Трябва да се уверите в срока на годност на яйцата и техния произход. Избягвайте рохко-сварените яйца – уверете се, че приготвяните от вас яйца са напълно топлинно обработени.

Симптомите на салмонела са – главоболие, стомашни болки, гадене, повръщане, диария, треска. Обикновено се проявяват от 12 до 48 часа след приема на заразена храна и продължават около 3 дни. Налага се лечение само при по-тежки случаи, когато е настъпило обезводняване.

Листериоза:

Храните, които обикновено са заразени с листериа са непастьоризираните млечни продукти, меките сирена, в месото. Обикновено тази бактерия загива при температурата на пастьоризация. При замразени храни тя също е неактивно, но при размразяването съществува отново опасност от заразяване. В много редки случаи и възможно да се пренесе от директно от добитъка.

Основните симптоми са болки по цялото тяло, треска. Хората доста често бъркат симптомите с тези на грипа. Абортите, а също и повтарящите се аборти се свързват с тази болест заради предаването й на плода.

Токсоплазмоза:

Първата асоциация обикновено е котките. Но те съвсем не са единствения източник. Бременната жена не трябва да сменя пясъка на домашната си котка, но трябва и да внимава с измиването на зеленчуците, защото ако по тях е останала пръст е възможно заразяване. Консумирането на недобре сготвено месо също може да ви навлече неприятност.

Ако имате котка в дома си от дълго време, вероятно вече сте преболедували тази болест и за вас рискът от заразяване практически не съществува.

Симптомите доста наподобяват тези на грипа, затова не им се обръща особено внимание.

Ботулизъм:

Тази форма на хранително отравяне е сравнително рядка, но много сериозна. Неправилно консервирани и съхранявани храни са най-честата причина за разпространение на инфекцията.

Няколко препоръки:

- никога не яжте сурова риба или яйца

- винаги измивайте ръцете си след готвене

- не яжте разлагащи се храни

- почиствайте винаги добре приборите за готвене и хранене

- избягвайте повредените консерви

- консумирайте винаги само пастьоризирани продукти

- размразявайте напълно месото преди да го сготвите

- не замразявайте продукт, който е бил замразяван един път

- претопляйте храна само веднъж

На: 2015-07-22 06:58:11 - Етикети:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Кои храни крият опасности за бременната жена?
За нас
Правила
WomansBook във Facebook
WomansBook във Google +
Womans'Book във Twitter
^ За Womans Book
BgGdb игри
BgMdb Филми
AbvObiavi.com
Uni-Web.net
YouNotepad.com
Womans'Book
Zabavni.info
BG-Info
Spodeli.bg-info
Uni-Ads.net
NetSale
Spodeli.eu
EN.Spodeli.eu
Райфайзен
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Списание за жената Womans'Book
© 2012 - 2018 Womans'Book V 1.0
>