Избор на редактора:

Седми месец

/ рейтинг 3 / 1 гласа / 3 точки / 1 коментара / 173 прегледа /

28 - ма седмица. Вие сте на финалната права – остават три месеца до раждането.Сега ще ви се струва, че сте тромава и разсеяна. През тези месеци детето натрупва подкожна мазнина. То е активно и вие усещате движението му. Ако ви се наложи да раждате сега, детето вероятно ще оцелее.

Харесвайте, споделяйте и коментирайте публикациите, за да спомогнете за развитието на сайта! Благодарим предварително!

Вашето дете:

Идва решаващият стадий в развитието на главния мозък. Плодът на 7 месеца усеща болка, реагира почти също така като доносенато дете. Кожата е червена и сбръчкана, но под нея се е образувала подкожна мазнина.

Вкусовите рецептори има дори повече, отколкото при раждането, и плодът различава много специфични вкусови оттенъци.

Белият дроб все още не е оформен напълно. Още не е изработен сърфактант – субстанция, която пречи на спадането на алвеолите при дишане.

Вашият съпруг може да усети движението на детето с ръка и дори да види как се очертава телцето му, когато бебето шава.

Дължината на плода е 37 см.

Теглото е 900гр - 1 кг.

Нови усещания:

Възможна е умора, характерна за късния период на бременността: киселини, разстройство и спазми. Трудно е да дишате. С увеличаването на обмяната на веществата ще ви е топло не само през горещото време, но и през студеното. Увеличава се изпотяването.

Често по време на третия триместър се появява анемия. Не е изключена появата на продълговати червени петна по корема. По това време като правило започват слаби съкращения на матката – „лъжливи контракции”. Обикновено те се безболезнени.

Може да сънувате много цветни сънища за вашето дете или раждането. Сънищата обикновено са предизвикани от неудобното положение по време на сън или от движенията на детето.

Вашият външен вид:

По-четливо се появяват вените по гърдите. Могат да се образуват мазни натрупвания по корема, бедрата и седалищните части. През последните 3 месеца сигурно ще качите 4 кг. Оптималното увеличаване на теглото към края на 28 седмица е 9 кг.

Какво да предприемете:

През деня задължително трябва да почивате. Легнете да спите, колкото може по-рано. Ако все още сте на работа, по време на обедната почивка поседнете, сложете краката си хоризонтално. Като пристигнете вкъщи също добре си починете.

Напишете молба за отпуск по майчинство, посочете, дали ще се върнете след раждането на детето. Предупредете администрацията за напускането си 3 седмици по-рано. От този момент, ако нямате усложнения, посещавайте женската консултация 2 пъти месечно, питайте лекаря си за всичко, което ви притеснява.

Бъдещите майки, у които съществува риск за преждевременно раждане трябва да се въздържат от полови контакти през последните 2-3 месяца.

Ако в анамнезата ви има много рискови фактори за преждевременно раждане, изключете ги:

- спрете пушенето, преди бременността или в началото й;

- не консумирайте бира, вино и други алкохолни напитки;

- не взимайте никакви лекарства без препоръки на лекаря;

- следете теглото си; - пазете диета, следете в менюто ви да има цинк / по данните на някои изследвания преждевременното раждане може да бъде предизвикано от недостига му/;

- ако работата ви изисква да стоите права няколко часа, прекъснете я веднага;

- въздържайте се от полови контакти в течение на последните месеци от бременността;

- спазвайте препоръките на лекаря си, възможно да ви се наложи да пребивавате в болница за съхранение на плода;

- ако се е появила инфекция /рубеола, определени венерически заболявания, възпаление на пикочната система и женските органи/, представлява заплаха за плода, то преждевременното раждане ще спаси детето от опасната среда. С цел да намалите риска от заразяване, бъдете по-надалеч от болните хора, правете повече упражнения и си почивайте, хранете се рационално и се преглеждайте редовно.

- Повечето то лекарите препоръчват използването на презерватива по време на последния триместър от бременността, за да се намали рискът от вътрешно маточното заразяване.

- Ако имате функционална недостатъчност на налягането на шийката на матката /състояние, при което шийката се разкрива по-рано/, то възможно е, ще ви зашият шийката около 14 –та седмица. Или ще се наложи да влезете в болница за задържане на плода през последното тримесечие.

- Чувствителна матка. Това свойство може да активизира преждевременното съкращаване на матката. Намирането и наблюдението на такива жени в 3-то тримесечие може да помогне в профилактиката на преждевременното раждане. Препоръчваме приемането на лекарствата и постелен режим, за да се намали съкращаването на матката.

- Отпускане на плацентата / плодът е разположен ниско, близко или над вътрешния отвор на шийката на матката/. Това състояние се определя от УЗИ. Понякога за това не подозират до появяването на кървене във 2-ия и 3-ия триместър. Спазването на строг постелен режим може да помогне да се избегне преждевременното раждане.

- Стрес. Да изключите тази причина ще ви помогне психолог.

- Хронично заболяване на майката. Например, хипертония, заболяване на черния дроб или бъбреците, захарен диабет. Необходимата медицинска грижа и постелен режим, добра профилактика на преждевременното раждане.

- Възраст до 17 години. Добра храна и необходимата медицинска грижа ще помогнат да се компенсира фактът, че майката и бебето продължават да растат.

- Възраст над 35 години. Рискът може да се намали чрез съответното хранене, медицински грижи, избягване на стресови ситуации, а също така изследвания, засягащи генетични отклонения и подпомагащи раждането проблеми.

- Неправилен строеж на матката. За избягване на преждевременното раждане е необходима хирургична намеса преди бременността.

- Многоплодна бременност. Такива жени често раждат три седмици по-рано. Внимателни грижи, правилно хранене, постелен режим, ограничаване на активността, когато може. Това може да попречи на преждевременното раждане.

- Аномалии при плода.В някои случаи диагнозата на време позволява да се открият недостатъците и да се излекуват още вътре. Понякога такава корекция дава възможност раждането да е навреме.

- Преждевременно раждане в анамнезата. Откриване на причината може да помогне това да не се случва отново. Внимание! Признаци на преждевременното раждане:

- спазми, приличащи на менструални; възможна е диария, гадене, разстройство на храносмилането;

- болки и тежест в долната част на гърба или промяна на характера на болките в тази част от гърба; - болки или тежест в тазовата част, засягаща областта на кръста и бедрата;

- промяна в вида на теченията, особено, ако са воднисти, розово

– червени или кафяви. Появата на гъст съсирек от слуз може да сигнализира за поява на кръв.

- спукване на околоплодната обвивка и изтичане на течността от влагалището.

На: 2015-07-21 13:03:11 - Етикети: Бременност ,
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Седми месец
За нас
Правила
WomansBook във Facebook
WomansBook във Google +
Womans'Book във Twitter
^ За Womans Book
BgGdb игри
BgMdb Филми
AbvObiavi.com
Uni-Web.net
YouNotepad.com
Womans'Book
Zabavni.info
BG-Info
Spodeli.bg-info
Uni-Ads.net
NetSale
Spodeli.eu
EN.Spodeli.eu
Райфайзен
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Списание за жената Womans'Book
© 2012 - 2018 Womans'Book V 1.0
>