Избор на редактора:

Шести месец

/ рейтинг 3.5 / 2 гласа / 7 точки / 1 коментара / 42 прегледа /

Краят на втория триместър е оптимален по отношение на състоянието на жената. Към този момент свършват определени адаптационни фактори: гадене, сънливост, плачливо състояние. Жената „разцъфва” при нормалното протичане на бременността и се чувства много добре.

Харесвайте, споделяйте и коментирайте публикациите, за да спомогнете за развитието на сайта! Благодарим предварително!

Бъдещата майка с всеки изминал ден все повече се съобразява с детето, усеща и си представя неговите движения. Те засега не пречат, за разлика от следващия, третия триместър, когато околоплодните води намаляват, и на детето ще стане по-тясно. Засега на майката не се налага да търси удобна поза нито по време на сън, нито през деня. Повече си почивайте, за да избегнете отичането. Редовно правете гимнастика. Ако планирате да кърмите детето, посъветвайте се със специалист.

Минете профилактичен преглед, запишете се на курсове за млади майки, време е да помислите, как ще раждате. В прасците и глезените може да почувствате напрежение. Това се обяснява със значителното увеличение на теглото. Слагайте удобни обувки с ниско ходило. Заради тежестта на матката върху пикочния мехур, ще започнете по-често да ходите до тоалетната.

Може да се появят схващане, киселини, болки в кръста. Бузите се зачервяват поради по-голямата циркулация на кръвта в подкожните кръвоносни съдове. Лицето става по-пухкаво, защото организмът задържа повече вода. По тази причина пълнеят ръцете и раменете. Потъмняват местата около зърната.

Вашето тяло:

Коремът все повече изпъква, затова слагайте свободни дрехи от естествени материи. За да поддържате натежалите гърди, слагайте памучен сутиен с подвижно закопчаване, широки презрамки и с банели. Към края на бременността ще ви потрябва с два размера по-голям сутиен. Ако гърдите ви станат много тежки, слагайте лек сутиен дори и през нощта.

Когато значително понапълнеете, не ви съветваме дълго да лежите по гръб, тъй като заради тежестта на матката върху кръвоносните съдове, може да се появи силна слабост.

Теглото ви се увеличава примерно с 0,5 кг на седмица. Но ако преди бременността сте били под нормата, то ще се увеличава по-бързо. Към края на 24-те седмици оптималното увеличение е 4,5 кг.

Ако ходите на работа, време е да се реши въпросът, касаещ отпуската по майчинство: писмено да известите за това прекия си началник.

Вашето бебе:

23-25 седмица

Сега може да наблюдавате, а след това да сравните, по кое време от денонощието ще спи новороденото ви бебе. Детето чува вашата реч, а сърцебиенето му добре с чува със обикновен стетоскоп.

Продължава процесът на развитие на мозъка, клетките но който се развиват. Уплътняват се центровете за образуване на костите. В белия дроб се увеличава количеството на въздушните торбички, плодът активно диша, вдишвайки и издишвайки амнеотичната течност. Теглото на плода е около 600 гр., а дължината 34 см.

26-27 седмица

Детето все още е много слабо, но под кожата се появява мазнина. Сега и след раждането тя е предназначена за регулиране на температурата на тялото. В кожата се образуват потни жлези. Очите на плода са отворени. Той реагира на светлина през стената на корема. Развит е рефлексът за смучене: понякога детето държи в устата си големия пръст или показалеца си. Добре са развити ръцете и краката, вие усещате периодите му на активност. Теглото му е 800 гр., дължината – 36 см.

Шестият месец също като петия, може да се нарече „месец на движението”.

Плодът активно и с желание се движи,ако не спи. А сънят заема по-голямата част от денонощието – от 16 до 20 часа. Между другото, анализирайки записа на биотоците на мозъка, тоест електроенцефалограмата /ЕЕГ/ на спящия плод, специалистите с учудване установяват две фази, характерни за съня на възрастния човек – бавен и бърз сън.

Глава. В шестия месец плодът става по-едър и подвижен, изразява се индивидуалността му. Той има вече собствено изражение на лицето. Масата на мозъка се увеличава, а неговата структура се развива, сформирани са мозъчните гънки. Той се подготвя да мисли, вижда, чува и усеща.

Лицето на шестмесечния плод става по-изразително. Откриват се добре оформените очи, над тях се виждат вежди. Носът придобива по-ясни контури. Но най-интересното са ушите. Те се увеличават и придобиват окончателна форма. Ушната мида, започнала развитието си още през втория месец на ембрионалния период, се формира от група постепенно срастващи се „уплътнения”.

Този процес е много индивидуален и никога не известно, колко уплътнения, къде ще се сраснат. От тук идва голямото разнообразие от форми на ушни миди при различните хора. Не е случайно това е един от най-съществените начини за идентификация на личността, които се използват в криминалистиката.

Бял дроб. По това време плодът започва да прави постоянни дихателни движения. Формирането на дихателната система става през 2 -3 седмица от бременността. А след това в продължение на 18 седмици органите на тази система стават по-сложни, диференцират се. Бронхиалното дърво буквално расте, разклонява се като бронхи и бронхиоли.

Прониквайки в белия дроб, те делят тъканта на сегменти. Най-последни се образуват алвеолните проходи – тънки въздухоносни тръбички, с микроскопични мехурчета – алвеоли. През тънката стена на тези мехурчета въглеродният диоксид се превръща в кислород. Но алвеолите ще се разтворят и напълнят с въздух само при първото вдишване на новороденото.

Сега плодът просто „разработва” системата – прави 50-60 дихателни движения на минута. Белодробната тъкан при това не се отваря и въздухът в нея не прониква, а околоплодните води могат да попаднат вътре. Но количеството им е минимално, те бързо се попиват и не вредят на плода.

Възможността да се извършват дихателни движения осигурява дихателният център, който окончателно е сформиран в продълговатия мозък на 22-23 седмица. Развитието на този център може значително да се забави, ако организмът на майката е подложен на епизодична, а още повече на постоянна интоксикация от вещества, съдържащи се в тютюна или тютюневия дим, алкохола, наркотиците.

Под влиянието на токсичните вещества,за които практически не съществува плацентарна бариера, натоварва се централната нервна система на плода, следователно и локализираният в главния мозък дихателен център. А това може да бъде причина за това, че към момента на раждане нито дихателният център, нито белият дроб, нито бронхите няма да бъдат напълно готови за изпълнение на своите функции.

А сега достатъчното снабдяване на плода с кислород в повечето случаи зависи от това, дали добре е развита съдовата система на горния слой на плацентата, колко е интензивно моточно-плацентарното кръбообращение.

Ако на съдовата системата жената практически не може да въздейства, тъй като плацентата и неговата структура са сформирани към края на третия месец, то кръвообращението може да се активира. Затова трябва редовно да се правят физически упражнения /те могат да бъдат подбрани от лекаря, който наблюдава бременната/ и , колкото може повече да бъдете на въздух, достатъчно да се движите.

Храносмилателната система:

В шестия месец вече добре са оформени всички нейни органи: хранопровод, стомах, тънки и дебели черва, черен дроб, подстомашната жлеза. В обвивката на стомаха и червата вече има секреторни клетки, както след раждането, ще изработват стомашен и чревен сок.

Черният дроб активно пристъпват към изпълнението на своите основни функции, в това число и към синтезирането и съхраняването на гликоген, който се явява източник на въглехидрати за плода. А кръвотворните функции сега напълно преминават към червения костен мозък, далака, лимфатичните възли.

Имунитет:

От 20-та седмица плодът започва да получава от майката чрез плацентата имуноглобулини, които осигуряват пасивен имунитет. Но въпреки това имунните сили на плода са много слаби, затова основната защита за него е майчиният организъм.

Ако майката по време на бременността боледува /например, от грип/, това може да остави следа върху сърдечносъдовата, отделителната и другите системи на плода. След това може да бъде едва забележимо и достатъчно сериозно. Взимайки предвид това, по време на епидемията, разбира се, не се препоръчва да се намирате там, където са много хора и е възможен неволен контакт с болен от грип, от други заболявания, които се предават по въздушно- капков път.

Много е важно своевременно да се установят и да се лекуват възпалителните заболявания на половите органи, гнойни заболявания на кожата, внимателно да се следи състоянието на гърлото и зъбите. По-добре това да се направи преди бременността.

Главен мозък. В течение на шестия месец завършва анатомичното формиране на секторите на главния мозък: към по-рано образувалите се сектори се добавят средният мозък и малкият мозък. А на повърхността на полукълбата на главния мозък завършва образуването на гънките на мозъка. Обаче до окончателното формиране на централната нервна система все още е далече, нейното развитие продължава и след раждането.

Сетива:

В шестия месец функционират всички сетивни органи. Функциите се разпределят по следния начин: 3-ти месец – кожна сетивност, 3,5 – вкусовата, 5-ти месец – вестибуларна функция, осигуряваща задържане на равновесието, а по-нататък в 5-6 месец – слухова и зрителна. Макар че към края на шестия месец всички органи са формирани и изпълняват функциите си, плодът остава недоносен и неразвит.

И, ако се роди по това време, това може да се случи заради отделянето на плацентата или поради други причини, шансовете да оцелее са доста незначителни, дори с оглед на постиженията на съвременната медицина.

Препоръки: При нормално развиваща се бременност те са:

  • спазвайте графика за посещение при наблюдаващия бременността лекар и сроковете за анализи
  • не преяждайте, за да избегнете натрупването на излишните килограми: в следващия триместър, когато увеличената матка ще стиска диаграфмата с излишни килограми по-трудно е да се диша
  • по това време, както и през целия период на бременността, вие трябва да получавате определено количество витамини. Храната трябва да съдържа плодове, зеленчуци, извара /източник за калций и фосфор/, кисело мляко, месо и риба /100 -150 г всеки ден/. Що се отнася до храната като цяло, то ограничаването на продуктите през този период няма. Както е известно, при жените възникват странни гастрономически желания: някой „умират” за краставици, други - за ябълки, кашкавал. Похапнете си на здраве!
  • Съществуват две особено жестоки ограничения: алкохол и цигари! За бирата можем да кажем /някои изпитват към нея особено влечение, дори и тези, които по принцип не са я употребявали/, че могат да направят няколко глътки. Като правило те са достатъчни.

А за пушенето трябва да кажем, че заради този „навик” произлизат сериозни нарушения на съдовата система и, по-специално на плацентарно ниво, най-важното по време на бременността. Плацентата е междинна „възглавница” между матката и плода. Без да преувеличаваме можем да кажем, че всяка бременност „виси на косъм”, тоест на микроскопични клетки, „власинки”, съединяващи матката и плацентата.

А пушенето тъкмо нарушава нормалното кръвоснабдяване на тези капиляри и те стават тънки и чупливи. А, ако изведнъж се появява провокираща ситуация, например кървене, клетките на ендометрия „се свиват” и загиват и като следствие на това място се наслоява плацентата.

По-нататъшното протичане на бременността е невъзможно. Наслояването на плацентата при пушачките е по-често , отколкото при непушачките /става въпрос за жени, които са по принцип здрави/. Затова бременността не е съвместима с пушенето през целия период.

На: 2015-07-21 12:49:41 - Етикети: Бременност ,
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Шести месец
За нас
Правила
WomansBook във Facebook
WomansBook във Google +
Womans'Book във Twitter
^ За Womans Book
BgGdb игри
BgMdb Филми
AbvObiavi.com
Uni-Web.net
YouNotepad.com
Womans'Book
Zabavni.info
BG-Info
Spodeli.bg-info
Uni-Ads.net
NetSale
Spodeli.eu
EN.Spodeli.eu
Райфайзен
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Списание за жената Womans'Book
© 2012 - 2018 Womans'Book V 1.0
>