Избор на редактора:

Вълшебства с цветове

/ рейтинг 3 / 1 гласа / 3 точки / 1 коментара / 54 прегледа /

Изборът на цветове в интериора е също толкова важен, колкото подборът на самите мебели. Особено когато дизайнът включва използването на два или повече цвята. Тогава трябва да се подходи много внимателно, за да се получи естетически издържан резултат, защото накрая ще се изгуби колоритът и желаният комфорт в дома. Нашите възприятия спрямо различните цветове са различни и техният избор ни кара да се ориентираме добре в обстановката и най-важното – да се чувстваме наистина отпочинали и спокойни. Необходимо е комбинациите в цветовите гами да бъдат съобразени с големината на помещенията, като е необходимо да има един доминиращ цвят. За стените е добре да се избере по-неутрален, за да подхожда на всички мебели и предмети в стаята. Добър ефект се получава при използването на втори вид тапет или боя само за едната стена или за част от нея.

Харесвайте, споделяйте и коментирайте публикациите, за да спомогнете за развитието на сайта! Благодарим предварително!

Изложението на помещението също трябва да се вземе под внимание, като в стаи с оскъдна слънчева светлина трябва да се изберат топли и светли цветове, особено ако декоративните предмети са в тъмни багри. Пастелните цветове са подходящи в спалнята, където интериорът трябва да създава комфорт и пълно спокойствие. Ярките цветове съвсем не се препоръчват за това помещение. Към тях може да се прибегне по-скоро при обзавеждането на детската стая, като се препоръчва жълто, зелено, оранжево, червено или синьо. Целта е атмосферата да създава весело настроение, внасяйки свежест и пъстрота.

Друго помещение, което дава възможност да бъде вложено много въображение в избора на цветове, е кухнята. Тя може да бъде решена само в един или два цвята, но позволява и да се развихрите напълно с ярки цветови комбинации - зелено и оранжево, жълто и синьо или сиво и червено. Добре е стените и подът да бъдат в по-светъл и неутрален цвят, а яркостта да остане за мебелите.

В дневната и хола трябва да се подходи изключително внимателно, особено ако искате да украсите стаята с повече декоративни предмети. Те внасят много колорит в помещението, но техният подбор също трябва да бъде съобразен както стилово, така и цветово с обстановката. Имайте предвид, че е препоръчително е да се редуват топли и студени цветове като стените и таваните да бъдат в неутрални тонове, а мебелите - в по-наситени.

Нарисувай ме!

Белият цвят често се използва като съпровождащ за подчертаване на цветовата мекост и изисканост в интериора. Той навява усещане за чистота, но в същото време може да обезличи помещението. Затова най-доброто решение е комбинирането му с други цветове и нюанси, независимо дали ще се създаде плавен или изострен контраст.

Както вече споменахме топлите тонове винаги се свързват с комфорт, уют и спокойствие, особено когато става въпрос за дома. Това не означава, че не можете да използвате и по-ярки тонове, като например жълто и оранжево, стига да бъде умерено. Кремавото и керемиденото остават запазена марка на класическия стил обзавеждане, но все по-често се прокрадват и в по-иновативните решения.

Част от “приятелите” на топлите цветове е кафявото. В съчетание с жълто или бежово се получава успешна комбинация, но тя е по-скоро подходяща за кухнята или детската стая, където има повече място за смели решения. В спалнята или хола кафявото може да се използва предимно с кремаво или много бледо жълто.

Ако харесвате червено, в никакъв случай не боядисвайте големи пространства в този цвят, защото той придава агресивност, когато е в изобилие. Единствено може да го използвате при отделни акценти от интериора като настолна лампа или стол. Другият цвят, с който трябва да се внимава, е лилавото. В по-наситен нюанс то придава ексцентричност на помещението, но в светлата гама и с детайлни подходи в стаята лилавото навява голяма доза романтика и сантименталност.

Един от действително успокояващите цветове е нежнозеленото, което е в състояние да намали до минимум натрупалата се умора. То се свързва с природата и свежестта на чистия въздух, може би затова е предпочитано за помещенията, в които искате да се чувствате отпочинали. Синият цвят, дори и в светъл нюанс, внася повече студенина и не е подходящ за спалня. Сивото и неговите нюанси се препоръчват при ремонт в офиса, но в никакъв случай у дома, освен ако не сте любители на крайния минималистичен стил в съчетание с черно или тъмно сиво.

Оранжевото не е от най-използваните цветове, особено когато става въпрос за интериор. Към него наистина е необходимо да се подхожда изключително внимателно, а нюансите трябва да бъдат предимно в светлата гама. В съчетание с блед нюанс, то може да придаде непозната мекота на помещението. За стените е подходящо единствено ако се боядиса само едната стена и се включат смекчаващи акценти в бяло и зелено. Другият вариант е само акцентите и декоративните елементи да бъдат в оранжево.

 

На: 2015-07-21 09:34:58 - Етикети:
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Enter secure code:
Подобни на: Вълшебства с цветове
За нас
Правила
WomansBook във Facebook
WomansBook във Google +
Womans'Book във Twitter
^ За Womans Book
BgGdb игри
BgMdb Филми
AbvObiavi.com
Uni-Web.net
YouNotepad.com
Womans'Book
Zabavni.info
BG-Info
Spodeli.bg-info
Uni-Ads.net
NetSale
Spodeli.eu
EN.Spodeli.eu
Райфайзен
^ UNI WEB MEDIA GROUP
Списание за жената Womans'Book
© 2012 - 2018 Womans'Book V 1.0
>